• Всі публікації
  • Всі публікації
  • В
  • Д
  • І
  • К
  • Т
  • Ц
  • Ч
  • Я

Тропічний клімат країни і велика кількість дощів створюють прекрасні умови для культивації чайної рослини. В основному чай вирощують у високогір’ї і плоскогір’ї північного В’єтнаму і в дельті Червоної річки, а південні плантації розташовані в провінції Лам Донг. “Північні” чаї перевершують за якістю вирощені на півдні, а зелений в’єтнамський чай за якістю не поступається кращим китайським сортам.

На початку 20-х років ХIX століття в Iндії, в провінції Ассам, були виявлені дикорослі чайні дерева, з тих пір почалося розведення ассамського чаю. На Цейлоні чай почали вирощувати тільки в 1869 році. Сьогодні чай вирощують майже в сорока країнах світу, але найбільше чаю виготовляється в Iндії, Китаї, Шрі-Ланці, Кенії, Iндонезії, Туреччині та В’єтнамі.

Індійські чаї діляться на дві великі групи – північно-індійські та південно-індійські. Основну масу північних чаїв складають зібрані в провінції Ассам. “Ассамський чай” – особливо пряний, темний і міцний з багатим блискучий настоєм.

На високогірних плантаціях в Гімалаях вирощують один з кращих у світі сортів чаю Дарджилінг – його ще іноді називають “чайне шампанське” за бурштиново-світлий настій і винятковий, ” мускатний” смак.

Південно-індійські чаї порівняно однорідні, іноді “жорсткуваті” на смак, тому часто їх п′ють з молоком. Виняток становлять високогірні південно-індійські чаї і, в першу чергу, чаї вирощені на унікальних плантаціях Нілґірі , розташованих на висоті 1800 м над рівнем моря.

Індонезійський чай збирають на островах Ява і Суматра. Усі індонезійські чаї відрізняються своєрідним специфічним смаком, але прийнято вважати, що суматранськi поступаються за якістю яванcьким.

Майже усі плантації в Кенії розташовані високо в горах, і чай, зібраний на них, цінується у всьому світі як екологічно чистий продукт. Кенійські чаї відрізняються особливою насиченістю смаку та яскравим кольором настою.

Чаї, вирощені в Китаї, дуже різноманітні, але їх загальною особливістю є багатство ароматичної гамми і бархатистий смаковий тембр.

У Китаї і сьогодні дбайливо зберігають традиції вирощування чаю і переробки чайного листя, яке формувалося упродовж декількох тисячоліть. Під час зав′ялення і ферментації китайський чай набуває своєрідного фруктового або фруктово-димного запаху і смаку, який і робить його настільки неповторним.

«ОРІМІ УКРАЇНА» це компанія-лідер з виробництва чаю під відомими брендами «Greenfield», «Tess», «Принцеса Нурі», «Принцеса Гіта», «Принцеса Ява» та «Принцеса Канді».

Чайний лист збирають вручну, зриваючи з куща «флеш» наймолодші паростки з двома-трьома листочками та бруньками, що не встигли розпуститися. Саме збір чаю вручну гарантує збереження всіх корисних властивостей, аромату і смаку цієї рослини. Тому компанія «ОРІМІ УКРАЇНА» в своєму виробництві використовує виключно цю сировину.

Після збору чайний лист піддають первинній технологічній обробці, від якої в майбутньому буде залежати різновид чаю. До основних процесів виробництва відносять: зав’ялювання, скручування, ферментацію, сушку та сортування.

Мета зав’ялювання обробка чайного листа теплим або гарячим повітрям, що супроводжується зміною його хімічного складу і втратою вологи. Це робиться природнім шляхом, що, безумовно, сприяє отриманню чаю високої якості.  

На спеціальних машинах чайне листя приймає характерну скручену форму, а потім відправляється на ферментацію. Її проводять шляхом витримки чайного листа в приміщеннях з гарною вентиляцією при температурі 20-24°С і відносній вологості 98%. В результаті здійснюється окиснення хімічних речовин чайного листа за участю ферментів, що сприяє утворенню смакових та ароматичних властивостей кінцевої продукції.

Щоб зупинити процес ферментації та зберегти неперевершені властивості чаю, сировину висушують в сушильних апаратах. Чай вважається висушеним, якщо чаїнки не згинаються, а ламаються. Сортування проводиться в декілька етапів: перше – після кожного етапу скручування, остаточне – після висушування. Це все дуже важливо для отримання якісної сировини, яку потім транспортують на підприємство «ОРІМІ УКРАЇНА» для виробництва наших торгових марок чаю. 

Виробництво чаю на підприємстві ТОВ «ОРІМІ УКРАЇНА»

Виробництво чаю на підприємстві «ОРІМІ УКРАЇНА» представлено повним циклом технологічних операцій, які передбачають приймання сировини, очищення, купажування та фасування продукції. На всіх етапах задіяне автоматизоване сучасне обладнання.

Вся сировина проходить декілька етапів контролю якості, першим з яких є приймання сировини. Цей процес проходить у декілька етапів, таких як перевірка документації і якості самої сировини. 

За участю кваліфікованих спеціалістів на підприємстві, а також професійних tea-тестерів, кожна партія чайної сировини після приймання проходить етап тестування шляхом заварювання та порівняння смаку та аромату з еталонним зразком. 

Контроль якості сировини здійснюється в лабораторії підприємства, яка оснащена інноваційним обладнанням. Лише після отримання позитивних результатів дослідження сировина переходить на стадію очищення від усіх сторонніх домішок.

Будь-яка чайна композиція повинна бути гармонійною та витонченою. І за це відповідає стадія купажування сировини. Метою даної операції, в залежності від конкретної рецептури, є об’єднання та перемішування чайних сортів різного походження без та з додаванням рослинних компонентів і ароматів. Тільки після того, як спеціалісти протестують кожну чайну композицію, купажі направляють на фасування, яке проводиться на високотехнологічному обладнанні, а саме на фасувально-пакувальних машинах.

В «ОРІМІ УКРАЇНА» використовується таке новітнє обладнання:

– ІМА С23 дуже ефективний у тому, щоб пакувати чай у звичні для усіх нас пакетики з ниткою та ярликом. Далі ці чайні пакетики автоматично укладаються в упаковки з картону. Цікавий факт: завдяки високій продуктивності обладнання ІМА С23 на ділянці пакетованого чаю кожну секунду запаковується 3 пачки продукції;

– ILAPAК здійснює надшвидке фасування листових (розсипних) позицій чаю в металізовану та прозору поліпропіленову плівку;

– BFB окремий пристрій, який наносить на упаковку дату виробництва, час та номер обладнання. 

На своєму виробництві ми застосовуємо сучасні технології та інновації, щоб отримувати не тільки класичні чаї високої якості, але й створювати неповторні та різноманітні композиційні шедеври, здатні задовольнити вподобання найвибагливішого споживача.

Пройшовши увесь технологічний цикл виробництва, готова продукція направляється в торговельні мережі для реалізації.

Цейлонські чаї цінуються у всьому світі за особливий тонкий смак і виразний аромат. Щедрі землі та вологий жаркий клімат цього “острова чаю” ідеально підходять для чайної рослини. На сьогодні Шрі-Ланка є видатним імпортером чаю. Основні чайні плантації на Цейлоні розташовуються в центрі острова. Найзнаменитіші з них – Нувара Элiа, Дiмбула, Юва, Кандi, Ругуну.

Цейлон

 

Чай кожного типу, у свою чергу, підрозділяється на декілька різновидів залежно від характеру механічної обробки листа і способу виробництва. До основних видів чаю належать: листовий, гранульований (позначається як СТС), пакетований, ароматизований. За величиною листа чай підрозділяють на чотири категорії – листовий (leaf), ламаний (brokens), дрібний (fannings) і крихта (dust). Листові чаї мають декілька стандартів залежно від змісту тiпсів і міри скрученості чайного листя. Ламані або середньолистовi чаї можуть також розрізнятися мірою скрученості чаїнок і змістом тiпсів. Такі чаї заварюються швидше, а чайний настій відрізняється красивим, глибоким кольором.

Дрібні фракції чаю – ” fannings” – висівки з м′якуша чайного листа, використовуються головним чином для виробництва пакетованого чаю. Крихта – найдрібніші частки чайного листа.

Гранульований чай складається не з чаїнок, а з гранул, приготованих за спеціальною технологією, – чайний лист рубається, розтирається в желеподібну масу, з якої потім формуються гранули різних видів і розмірів.

Ароматизовані чаї мають запах різних фруктів, ягід, кольорів, прянощів. Для ароматизації чай або змішують з цими добавками, або додають ароматичні есенції в сухий готовий чай.

Для виробництва пакетованого чаю використовується подрібнене чайне листя або дрібні гранули. Виробництво пакетованого чаю повністю автоматизоване.

Чай вирощують виключно заради листя. Їх збирають стільки разiв на рік, скільки чай вегетує – тобто, дає нові пагони з листочками. В Індонезії, Шрi-Ланцi, Кенії, на півдні Індії і Китаю, де завжди літо – цілий рік. Чим далі на північ розташовані плантації, тим коротше сезон збору чаю – в північно-східній Індії він триває вісім місяців, на півночі Китаю чайне листя збирають не більше чотирьох разiв на рік, з квітня по вересень.

Чай збирають вручну, обриваючи не усе листя, а лише декілька наймолодших і соковитих листочків з частиною стеблинки, на якій вони укріплені, і так звану бруньку (чи тiпс) – листок, що не розпустився на кінчику пагона.

  • Всі публікації
  • Всі публікації
  • Т
  • Я

«ОРІМІ УКРАЇНА» – компанія-експерт з виробництва натуральної меленої кави та в зернах.

Наша продукція представлена на ринку такими торговими марками як «Жокей», «Jardin», «Piazza del Caffe». Кава проходить складний шлях свого народження –  від збору плодів до того моменту, коли руки майстра або навіть простого споживача приготують з неї найсмачніший напій. 

Якість зерен залежить не тільки від різновиду дерева, з якого їх отримують, або умов плантації, на якій вони вирощуються, але і від старанності обробки сировини на всіх етапах виробництва. А тому ми подбали про те, щоб весь процес створення ароматного напою здійснювався винятково на сучасному обладнанні, а також під чуйним контролем фахівців.

 

Вирощування кави 

Каву вирощують в більш ніж 50 країнах світу. «ОРІМІ УКРАЇНА» використовує сировину з таких країн як Бразилія, В’єтнам, Індія, Гондурас, Ефіопія, Колумбія, Китай, Гватемала, Мексика, Камерун, Папуа Нова Гвінея, Уганда. 

Існує два основних ботанічних види кави – це арабіка і робуста. Сорти розрізняються за смаком, ароматом, насиченістю, збалансованістю. Але не тільки від цього залежать смакові характеристики напою, а ще й від умов зростання рослини, клімату і ґрунту, технології вирощування та обробки кавових зерен. 

Арабіка відрізняється більш витонченим смаком та яскраво вираженою «кислинкою». Зерна, як правило, мають довгасту форму, гладку поверхню, злегка вигнуту лінію бороздки у формі літери «S».

Зерна робусти мають округлу форму і пряму лінію бороздки. Робуста зазвичай вважається менш вишуканою кавою з точки зору аромату. Але вона містить у два рази більше кофеїну, а також часто використовується в еспресо-сумішах, що дозволяє отримати більш пишну та густу пінку.

Робуста в перекладі з латинської означає «міцний, стійкий». Напій з такої кави відрізняється гострим і гірким смаком. Арабіка, навпаки, м’яка і більш ароматна.

 

Збір та обробка кавових ягід

З одного дерева арабіки можна зібрати врожай від 500 до 1500 г; робусти – від 500 до 2000 г кавових зерен. Збір кави – дуже трудомістка робота. Варто зазначити, що для отримання в кінцевому підсумку 500 г кавових зерен необхідно зірвати близько 2,5 кг ягід.

Існує два способи збору кавових ягід: ручний та механізований. Другий варіант більш зручний, але при цьому будуть зібрані не тільки дозрілі ягоди, а ще й зелені. Також в сировину потраплять сторонні елементи, такі як листя, гілочки, пил. Тому ми надаємо перевагу сировині, яка була зібрана дбайливими руками людини.

Обробка кавових ягід виконується трьома основними способами:

– суха обробка. Зерна лишаються в ягоді, поки їх підсушують, що додає їм солодкість і фруктові нотки;

– мита обробка. Зерна очищають від м’якоті і замочують у воді (ферментують) перед тим, як почати їх сушити, що дає чистий і рівний смак;

– напівсуха обробка. Комбінація сухого й вологого способу обробки без ферментації. Залишки м’якоті після просушування зерен кави видаляються під тиском або тертям. Ця кава містить менше кислоти, ніж промита, і тому має більш м’який смак.

Наша компанія використовує зерна, які оброблялись різними способами це дає нам змогу запропонувати споживачу найрізноманітніший асортимент натуральної кави.

 

Виробництво натуральної кави на підприємстві «ОРІМІ УКРАЇНА»

Зелена  кава надходить до України морським транспортом у контейнерах, а вже звідти транспортується наземним транспортом на нашу фабрику. Цікаво, що для виробництва 1 кг натуральної смаженої кави необхідно приблизно 8000 зерен кави зеленої.

Унікальність смакових властивостей кожного сорту зеленої кави відображається у  неперевершеному смаку готової продукції нашого виробництва, тому важливо зберегти всі властивості сировини.

Саме для цього на нашому підприємстві обладнані сучасні складські приміщення з клімат-контролем, що дозволяє підтримувати стабільні умови середовища (температуру та відносну вологість). Перед тим, як потрапити на виробництво, кавові зерна проходять ретельний контроль якості і безпечності.

Виробництво натуральної кави проходить в декілька етапів:

– очищення. Часто в мішках з зернами є сторонні домішки, які ні в якому разі не повинні потрапити в кінцевий продукт. А тому сировина ретельно очищується та перевіряється;

– обсмажування. Саме завдяки йому формується особливий смак і аромат напою за рахунок різноманітних хімічних сполук, що утворюються в цей момент. Ми використовуємо італійське обладнання «Brambati S.p.A.». Завдяки цій техніці кавові зерна піддаються дуже дбайливому обсмажуванню, а весь процес контролю повністю автоматичний. До того ж, для кожного сорту підбирається свої параметри обсмажування. Також процес проходить таким чином, що сировина не контактує із зовнішнім середовищем це важливий момент для отримання якісного кінцевого продукту. У нас на обжарювання подаються тільки моносорти кави зеленої без попереднього змішування це дає змогу отримати чистий смак;

– додатковий етап очищення. Дестонер допомагає позбутися сміття, що утворюється в процесі обсмажування. Також ми використовуємо каміннявідділювач Brambati типу SPT;

– блендування. Змішування різних сортів кави дозволяє отримати збалансований продукт, в якому посилені такі бажані характеристики, як приємний смак, аромат, насиченість і привабливий зовнішній вигляд. В асортименті нашої продукції є такі купажі, як бест (склад з суміші арабіки та робусти у певному співвідношенні) та преміум (100% арабіки). Сировина поступає до змішувача Brambati моделі BR 600, в певних пропорціях відповідно до обраної рецептури. Після чого відбувається додаткове перемішування сировини для отримання рівномірного купажу.

Після цього кавову сировину відправляють або на фасовку для отримання натуральної кави в зернах, або на млин для створення меленого продукту. 

До речі, «ОРІМІ УКРАЇНА» використовує високотехнологічний промисловий млин Brambati валкового типу KLL 600. Його особливість полягає в тому, що є система охолодження валків це дозволяє не нагрівати каву в процесі помелу. Для виробництва нашої продукції використовуємо наступні види помелу: 

– френч-прес (грубий помел);

– універсальний (середній помел);

– еспресо (тонкий помел).

Фасуємо ми каву двома різними способами: в пакети типу «stabilo bag» і в вакуумні упаковки. Для максимального збереження смаку та аромату кави, використовується сучасна багатошарова пакувальна металізована плівка.

Виробництво кави натуральної розчинної

Сьогодні «ОРІМІ УКРАЇНА» пропонує такі види натуральної кави:

– кава натуральна розчинна гранульована (агломерат);

– кава натуральна розчинна сублімована («фриз-драйд»).

Основні країни походження сировини, з яких ми отримуємо каву – Бразилія, Індія, В’єтнам, Німеччина та Корея. Ми суворо контролюємо якість сировини, а також її відповідність усім необхідним стандартам безпеки.

Завдяки високоякісній сировині та майстерності наших працівників споживачі мають можливість насолодитися неперевершеним і неймовірним смаком і ароматом натуральної кави.

Батьківщиною кави вважається Ефіопія.

Найпоширеніша легенда свідчить, що людство відкрило дивовижні властивості кави завдяки ефіопському пастухові на ім′я Калдi. Одного разу той помітив, що кози, яких він пас на гірських схилах, стають дуже жвавими, покуштувавши листя і ягоди якихось дикорослих кущів. Заради цікавості, Каддi вирішив сам спробувати ці червоні ягоди, що нагадують вишню. Він відчув такий незвичайний прилив енергії, що зміг не спати цілих три дні.

З Ефіопії кава потрапила в Йемен – тут почалося “одомашнення” кави і був винайдений сам напій. Упродовж двох віків Йемен був єдиною країною, що поставляв каву на світовий ринок. Звідти кава почала поширюватися по усіх континентах земної кулі. Цьому багато в чому сприяло те, що Йемен лежав на важливих торгових шляхах, що ведуть зі Східної Африки і Південно-східної Азії в країни Близького Сходу і в Європу.

У Європі про каву вперше почули в 1592 році, після того, як італійський лікар і ботанік Проспер д′Альпино, що супроводжував венеціанське посольство в Єгипет, описав як ефективний лікарський засіб напiй, приготований із зерен кави.

Проте поширенню кави в Європі люто опиралися торговці вином і пивом, обурені тим, що кавові заклади почали відбивати у них відвідувачів. Але, не дивлячись ні на що, вже в XVII столітті кава стала популярним напоєм в Італії, Угорщині, Польщі, Німеччині, Франції, Швеції.

Регіони вирощування кави – це досить вузька смуга, що простягнулася уздовж екватора. Вона називається кавовий пояс.

Сьогодні кава вирощується в країнах Центральної і Південної Америки, Африки, Азії і Океанії.

Науці відомі декілька ботанічних різновидів кавової рослини, але для споживачів кави становлять інтерес лише дві з них: Арабiка (чи кава аравійська), яку цінують за яскравий аромат і м′який смак і Робуста (кава конголезька), що має сильний насичений смак.

Кавові зерна – це насіння кавового дерева. Вони розташовані усередині кавової ягоди, зазвичай по два в кожній. Кавові ягоди збирають, коли вони досягають червоного кольору. Збирають каву переважно вручну. Сезон збору різний в кожній країні виробництва кави і зазвичай займає декілька місяців.

Для обробки кавових плодів застосовують два способи їх обробки – вологий (мокрий) і сухий. Вологим методом користуються у тому випадку, якщо кава високоякісна, а сухою застосовується для менш ароматних зерен, оскільки він простіше і не вимагає дорогого устаткування.

Кожне кавове дерево щорічно дає 2,5-3 кілограми плодів, з яких отримують 500 грамів зеленої кави або 400 грамів обсмаженої.