Виготовлення кави

08/06/2021
У цій статті ми розкажемо, які види кави бувать, та ознайомимо Вас із захоплюючим процесом її виготовлення.

Чашка ароматної і кави, яка бадьорить – що може бути краще вранці? Цей напій, як і чорний чай, є одним з найбільш популярних у всьому світі. Його готують із зерен кавового дерева, які проходять безліч етапів обробки перш, ніж потрапити до вас на кухню.

Перша згадка про каву датується 14 століттям – якраз в цей період мандрівники з Європи вирушили в Ефіопію. В Африці дерево росло в дикій природі, і трохи пізніше його перевезли на Аравійський півострів. Тут і з’явилася перша арабіка. І тільки після 16 століття рослина з’явилася на європейській землі.

Виготовлення кави

Які види кави мають промислове значення?

Насправді, сьогодні відомо про понад 90 різних сортів кавових дерев, але тільки два з них використовуються в промисловості – це арабіка і робуста. З усієї виробленої кави 69% відводиться арабіки і 29 робусті. Решта 2% – це інші, менш популярні сорти.

Якщо ви пристрасний шанувальник кави, ви напевно знаєте відмінності між арабікою і робустою. Але ті, хто не знайомий з тонкощами кавових традицій, навряд чи знає про різницю між ними. Як мінімум, це аромат і смак, але є й інші відмінності:

  •   батьківщина арабіки – Ефіопія, а робусти – Конго;
  •   зерна арабіки мають трохи продовгувату форму, а у робусти вони практично круглі;
  •   арабіка являє собою невелике деревце, робуста – це чагарник;
  •   робусту збирають на рівнинній території, а ось за арабікою доведеться піднятися на висоту близько 2000 метрів над рівнем моря.

Виготовлення кави

 Арабіка. У даного виду кави багатогранний смак. Він може бути м’який і солодкуватим або ж досить міцним і навіть різким. Аромат скоріше нагадує засушені ягоди і фрукти, ніж класичним кавовий запах. Причому фруктові нотки не пропадають навіть після обсмажування зерен. Готовий напій має легку кислинку, іноді може бути присутньою солодкість. У складі продукту багато вітамінів і мікроелементів, але при цьому кофеїну тут зовсім не багато.

Робуста. Тут все інакше – аромат швидше нагадує запах смаженого арахісу, ніж фруктів. При цьому він може бути настільки насиченим і різким, що навіть буде нагадувати запах паленої гуми. І аромат, і смак готової кави матимуть відчутну гірчинку – саме її багато хто любить і цінують. А ще в робусті великий вміст кофеїну – якщо ви хочете по-справжньому підбадьорливий напій, тоді це саме ваш варіант. Робусту найчастіше використовують для приготування блендів, коли потрібно додати напою більш насиченого і такого впізнаваного аромату.

Технологія виробництва кави: яке використовується обладнання?

Сьогодні кожен може купити різні види кави: в зернах, розчинну або натуральну мелену. Всі вони розрізняються способом приготування напою. Але мало хто знає, що включає в себе технологія виробництва кави. Виготовлення кави в зернах – це найдешевший варіант, так як в даному випадку не потрібна велика кількість обладнання:

  • техніка для очищення зерна від різного сміття. Під час збору врожаю з кавового дерева в сировину може потрапити різне сміття, як листя, камінці;
  • ростер. Це обладнання, на якому можна обсмажувати зерна;
  • обладнання для створення різних купажів;
  • техніка для пакування.

І зовсім інша справа – це виробництво розчинної кави. Тут задіяно і обладнання для зважування, і вібраційний сепаратор, і пневмотранспортер. Для зберігання потрібні спеціальні бункери.

Виготовлення кави

Як виробляють каву?

Виготовлення кави – це тривалий, але дуже цікавий процес, що включає різні етапи:

1.Посадка рослини. Кавове зерно – це і є насіння кавового дерева. Його обсмажують, перемелюють, а потім заварюють для отримання запашної кави. Але якщо цього не робити, зерна використовуються для посадки. Для початку необхідно висадити насіння в контейнери і залишити в темному місці, регулярно поливаючи рослини. Тільки коли рослини досить зміцніють, їх переносять на плантації. Причому роблять це саме в період дощів – в цей час в землі достатня кількість вологи, необхідної для нормального розвитку кореневої системи.

2.Збір врожаю. Найчастіше дерево повинно рости протягом трьох років, щоб в результаті почати плодоносити. Плоди, які ще не дозріли, мають зелений колір, а збирати їх потрібно, коли вони почервоніють. В основному урожай можна отримати один раз на рік, але є місцевості, як Кенія і Колумбія, де кава зріє два рази в рік. Зерна, зібрані на початку і кінці сезону, не володіють насиченим смаком і ароматом на відміну від сировини, отриманого в середині сезону – саме його найчастіше і набувають компанії-виробники. Так як кава в основному зростає в гірській місцевості, збирають ягоди ручним способом – це не тільки гарантія отримання стиглих зерен, але і сміття в сировину буде менше. Збір врожаю може проводитися двома способами: пікінг або стріпінг. У першому випадку збирають тільки стиглі зерна, у другому – все зерна без винятку.

3.Обробка зерен. Ягоди можуть швидко зіпсуватися, а тому їх обробку починають якомога швидше. Є два способи:

  •  митий. Для початку необхідно видалити всю м’якоть з зерна. Після цього їх одночасно і сортують, і миють під потоком води. А потім відправляють в резервуари з водою приблизно на добу або двоє. Тільки після цього їх сушать;
  •  сухий. Цей метод актуальний для країн, де є проблеми з водними ресурсами. Зерна після збору розкладають відразу під відкрите небо, де вони сушаться на сонці. Процес триває до тих пір, поки вологи в сировині буде 11%.

4.Очищення зерен. Це завершальний етап підготовки зерна до експорту. З зерен потрібно зняти залишки м’якоті або пергамент. Також може проводитися полірування, яка допомагає зняти навіть найдрібніші частинки м’якоті. Цей етап не обов’язковий, але багато хто вважає, що кава смачніше, якщо вона була відполірована. Насправді ж, різниці між відполірованою і невідполірованою кавою немає. Після цього зерна сортують за кольором, розміром і вагою. Весь неліквід викидається.

5.Відправка по світу. Зелена кава упаковується в джутові мішки і перевозиться по світу на кораблях.

6.Каппінг. Це перевірка сировини на якість і смакові характеристики. Займається цим спеціальна людина в особливому приміщенні. Причому робота ця проводиться кілька разів. Для початку фахівець повинен оцінити якість зерен за зовнішнім виглядом – вони повинні мати певний колір, не повинно бути слідів присутності будь-яких комах-шкідників. Після цього береться невелика кількість зерен для пробного обсмажування в ростері, потім їх перемелюють і заливають гарячою водою. До слова, температура води повинна мати чітко певну температуру. Спочатку оцінюється аромат, а потім і смакові характеристики. Цей етап важливий не тільки для того, щоб визначити якість напою, але і для створення сумішей в подальшому, для вибору способу обсмажування.

Виготовлення кави

7.Обсмаження. Саме на цьому етапі зелені зерна набувають характерного шоколадного відтінку. Зазвичай це робиться в ростері при температурі в 287°С. При такій температурі сировина може легко спалахнути, а тому її постійно і інтенсивно перемішує машина. При досягненні певної температури, в зернах починає вироблятися таке масло, як кафеоль – воно якраз і відповідає за аромат і смак напою. Після цього каву швидко охолоджують. Є три типи обсмаження: темне, світле і середнє. Два останні – це класика, а ось завдяки інтенсивному обсмажуванні кава набуває гірчинку, яка подобається лише поціновувачам і справжнім фанатам напою.

8.Перемелювання кави. Від помелу буде залежати і смак кави, і спосіб його приготування. Зерна можна роздрібнити або подрібнити в порошок. При цьому різна кавова техніка вимагає різного типу помелу.

9.Останнім етапом є фасування. Сьогодні ви можете придбати кави в банках, пакетах, картонних упаковках.

10.І тільки пройшовши всі ці етапи кава потрапляє на прилавки магазинів, де ми з вами її і купуємо. Хтось вважає за краще купувати каву в зернах, а комусь подобається розчинний напій, який не вимагає багато часу для приготування.

Виготовлення кави

Виробництво розчинної кави

Як виготовляють каву цього виду? Зерна, як і при виробництві інших видів, проходять всі етапи приготування. Але потім порошок піддається ще й обробці водою. А ось сушка може проводитися різними способами:

  • виробництво розчинної кави спрей-драйд має дуже незвичайну технологію. Подається повітря високої температури, в який розпорошується кавовий екстракт – він висихає і перетворюється в порошок;
  • виробництво кави в гранулах проводиться також методом розпилення в гаряче повітря, але потім порошок мочать до отримання гранул;
  • виготовлення кави фриз-драйд – це трудомісткий і складний процес, а тому такий напій буде коштувати на порядок вище. Для отримання сублімованої кави екстракт заморожується, а потім з кристалів забирається вся волога. Даний метод дозволяє зберегти всі корисні речовини в напої.

Зберігання кави в процесі виробництва

Терміни будуть залежати від використовуваної тари, а також від того, в якому вигляді зберігається сировина – в зернах або в молотом вигляді:

  • вакуумна упаковка зберігає кави протягом 1,5 років;
  • в мішках з чотирма шарами паперу, в комбінованих тарах, а також в поліетиленових пакетах обидва види кави будуть зберігати свої характеристики протягом не більше півроку;
  •  якщо ви виберете каву в упаковці з термо зварювальних матеріалів на основі плівки, то довше зберігатися буде продукт в зернах – близько року. А ось мелений напій трохи менше – не більше десяти місяців;
  • в паперовому пакеті, де всередині йде обробка з полімеру, про продукт в зернах можна не переживати протягом 9 місяців, а в молотому стані – протягом 8 місяців;
  •  в тарах з картону з внутрішнім покриттям з полімеру кава в зернах буде зберігатися 10 місяців, а в порошку – всього дев’ять.

Виготовлення кави

Дегустація

Дегустація проводиться не тільки на етапі ще зеленої сировини, але вже і після повного приготування продукту. При цьому для цієї роботи запрошуються особливі фахівці. Вони, до речі, можуть щодня пробувати десятки напоїв і при цьому продовжувати відчувати найтонкішу різницю між ними.

Дегустація повинна проводитися в спеціальному приміщенні і навіть в повній тиші – це необхідно для того, щоб людина була максимально зосередженою. Цікаво те, що каву не можна ковтати – кожен ковток спльовують. При цьому напій наливається виключно в білі кружки – так можна з точністю оцінити колір кави.

Також використовуються тільки срібні ложки. Вважається, що тільки цей матеріал не здатний вплинути на смакові характеристики напою.

Висновок

Кава – це напій, який має величезну кількість шанувальників у всьому світі. І кожен вибирає для себе і певний сорт, і певний спосіб приготування. Адже хтось віддає перевагу більш ароматній, але не дуже міцній каві, а комусь дуже потрібно швидко підбадьоритися вранці.

У будь-якому випадку, сьогодні на ринку представлений широкий асортимент кави за різними цінами. Тепер, знаючи всі етапи виробництва і види різних методів обробки кавових зерен, ви можете з легкістю обрати той вид кавового напою, який вас влаштує за всіма параметрами.

Багато людей помиляються, вважаючи, що розчинна кава – це суцільна хімія. Насправді, якщо вибирати якісного виробника і якісний напій, то таким продуктом можна насолодитися так само, як і меленим. Відмінності між ними полягають виключно в процесі виготовлення.

 

 

 

Схожі новини

НОВИНКА! Набір-блок «ТESS Асорті» (60 пакетиків)
07/05/2021
ТМ «ТЕSS» підготувала спеціальну пропозицію - подарунковий набір із 6 видів пакетованого чаю у святковому дизайні (заголом 60 пакетів). Новий…
НОВИНКИ! Набори «Принцеса Нурі» Асорті!
07/04/2021
Спеціально для шанувальників різноманітніх смаків ТМ «Принцеса Нурі» випустила дві нові позиції - 2 Набори Асорті із трьох різних видів…